Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (2024)

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (1)

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (2) Geverifieerd door een dierenexpert

Commentaar

Levensverwachting

De Savannah heeft een levensverwachting van 13 tot 20 jaar.

Karakter

  • Speels
  • Intelligent

Volwassen afmetingen

Poes 30 tot 43 cm

Kater 30 tot 48 cm

Volwassen gewicht

Poes 5 tot 12 kg

Kater 5 tot 12 kg

Vachtkleur

Volgens de specifieke nomenclatuur worden zwarte katten, evenals exemplaren met de kleuren en vachtmarkeringen "Brown Spotted Tabby", "Black Silver Spotted Tabby" en "Black Smoke" geaccepteerd. De vacht van de Savannahis altijd gespot.

Zwart Bruin

Vachttype

Kort.

Kort

Oogkleur

Goud/Geel, groen.

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (8) Groen

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (9) Geel

Aankoopprijs

Een Savannah kost tussen de 1000€ en 2500€

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (10)

Goed om te weten

Meer informatie over de Savannah

Oorsprong en geschiedenis van de Savannah

De Savannahis het resultaat van een kruising tussen de huiskat en de Serval (Leptailurus serval), een soort wilde kat. Zowel de huiskat als de Serval behoren tot de Felidae-familie en zijn daarom genetisch genoeg vergelijkbaar om te hybridiseren.

Wilde katten zouden sinds de oudheid mensen in hun dagelijks leven hebben vergezeld als huisdier en jachthulpmiddel. De hybridisatie met de huiskat begon in de jaren tachtig en het ras werd officieel erkend in 2001.

Karakter Savannah

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (11)

Redelijk aanhankelijk

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (12)

Zeer speels

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (13)

Kan erg druk zijn

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (15)

Erg wantrouwend tegenover vreemden

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (16)

Erg zelfstandig

Gedrag van de Savannah

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (17)

Redelijk spraakzaam

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (18)

Heeft veel beweging nodig

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (19)

Loopt snel weg

Compatibiliteit van het ras de Savannah

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (21)

Niet erg compatibel met andere katten

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (22)

Goed met honden

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (23)

Zeer kindvriendelijk

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (24)

Minder geschikt voor ouderen

Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Savannah

De aankoopprijs van een Savannah kitten van een ras varieert sterk afhankelijk van het geslacht en de generatie van het dier sinds de kruising met de Serval. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 1250 en € 2000. Afstamming, ras en leeftijd kunnen ook allemaal een invloed hebben op de prijs. De prijs voor rassen van de eerste generatie kunnen oplopen tot €20000.

Je moet gemiddeld €40 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om u in goede gezondheid te houden.

Haaruitval van de Savannah

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (25) Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (26) Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (27)

weinig

Ze hebben doorgaans geen uitgesproken haarverlies ondanks hun weelderige ondervacht.

Verzorging van de Savannah

Regelmatige verzorging van de vacht, ogen en oren is vereist, maar is niet intensief.

Gezondheid van de Savannah

Hoe oud wordt een Savannah?

Ze worden gemiddeld tussen de 13 en 20 jaar oud.

Sterk/ bestendig

Het zijn vrij robuuste katten. Hun dikke ondervacht beschermt ze tegen extreme temperaturen en meestal verkeren ze in goede gezondheid.

Neiging om snel aan te komen

Deze katten zijn erg energiek en de kans op overgewicht is laag, mits ze voldoende beweging krijgen en hun dieet is aangepast aan hun leeftijd, hoeveelheid beweging etc.

Veelvoorkomende ziektes

Het is algemeen bekend dat de Savannah in goede gezondheid verkeert. Het is echter nog steeds raadzaam om eenmaal per jaar een dierenarts te bezoeken om het welzijn van de kat te waarborgen. Dit komt omdat ze dezelfde ziekten kunnen krijgen als huiskatten die niet hybride zijn, zoals
Gebitsproblemen.
Bovendien worden soms de volgende ziektes vastgesteld:

  • Pyrucatkinase tekort: Een erfelijke ziekte die kan leiden tot bloedarmoede. Een genetische test maakt de diagnose van deze ziekte mogelijk.

Voortplanting

Het paren met een andere Savannah of met katten van gemengd ras is toegestaan, evenals kruisen met de Egyptische Mau, de Oosterse korthaar en de Ocicat. Ook kruisingen met de Serval zijn mogelijk, mits rekening wordt gehouden met de voorschriften voor het houden en vermeerderen van exotische wilde dieren (met name bijlage 2 van CITES).

Gemiddeld bestaat een nest uit 3 kittens.

Wil je een kat van het ras Savannah?

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (28)

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor de Savannah ...

Dieren ter adoptie

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (29)

Is het ras de Savannah geschikt voor jou?

Doe de test

Laat een reactie achter over dit ras

Log in om een reactie te plaatsen

2 foto's

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (30)

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (31)

Savannah kat: Prijs, karakter en meer over dit bijzondere ras (2024)

FAQs

Is een Savannah kat verboden in Nederland? ›

Met ingang van de Huis- en hobbydierenlijst op 1 juli 2024 zal de Serval (en dus ook hun hybride nakomelingen als de Savannah) in Nederland niet meer gehouden mogen worden. Enkel toegelaten zijn dan nog (huis)katten die behoren tot de gedomesticeerde soort Felis sylvestris catus.

Wat is de duurste katten ras? ›

Kattenliefhebbers die veel geld overhebben voor een exclusieve kat kunnen de Ashera in huis halen. De exotische kat is een kruising tussen een doodgewone huiskat, een Afrikaanse serval en een Aziatische Bengaalse tijgerkat. Voor een 'gewone' designerkat betaal je snel zo'n 14.000 euro.

Hoe duur is een Savannah kat? ›

De prijs van een cute Savannah kitten begint bij 1000 euro. Dat ligt een stuk hoger dan bij andere kattenrassen en dat komt omdat er maar weinig Savannah kittens worden geboren. Saillant detail is dat een F1 kitten (eerste generatie van het ras) wel 20.000 euro kan kosten!

Kan een Savannah kat in huis? ›

Savannahs hebben veel energie en die moeten ze natuurlijk kwijt kunnen. Zoals we net vertelden is een groot buitenverblijf een aanrader, net als regelmatig een lange wandeling aan de leiband. Maar in huis hebben Savannahs ook uitdaging nodig. Zorg voor genoeg speeltjes en maak zelf ook tijd om met je kat te spelen.

Hoe oud wordt een Savannah kat? ›

Een Savannah Kat kan ongeveer 20 jaar oud worden. Dat is vrij oud voor een kat. Het kattenras kent bijna geen erfelijke ziektes. Het is een vrij sterk kattenras en natuurlijk kunnen er wel ouderdomskwaaltjes opspelen naar mate de kat ouder wordt.

Wat is het verschil tussen een serval en Savannah? ›

Savannah katten hebben een lange en slanke uiterlijk met een geelbruine vacht dat geërfd is van de serval. Savannahs hebben kleine of grote spots of vlekken, servals hebben zwarte strepen en vlekken.

Wat is de zeldzaamste kat ter wereld? ›

Logisch, want het is het zeldzaamste kattenras ter wereld! Waarschijnlijk ken je niemand die een American Wirehair heeft. Logisch, want het is het zeldzaamste kattenras ter wereld! De Amerikaanse draadhaar, zoals het ras in het Nederlands heet, dankt zijn naam aan de bijzondere structuur van zijn vacht.

Wat is de mooiste kattenras ter wereld? ›

1. Maine Coon. De Maine Coon , afkomstig uit de Verenigde Staten, staat bekend als een van de mooiste kattenrassen. Deze indrukwekkende katten zijn niet alleen groot van formaat, maar hebben ook een prachtige vacht die varieert van kort tot lang en pluizig.

Wat is de populairste kat ter wereld? ›

Het populairste kattenras van 2022 is..

De Europese korthaar! Bijna overal zie je deze kat wel op de vensterbank liggen. Daarom mag deze huistijger de titel van populairste kattenras van 2021 dragen. De top 3 van populaire kattenrassen wordt aangevuld met de Britse korthaar en de Maine coon.

Wat is het verschil tussen een Bengaal en Savannah? ›

De ontwikkeling en opbouw van de Savannah vertoont vele overeenkomsten met de Bengaal. Beide rassen zijn hybridenrassen met dit verschil dat de Savannah is voortkomen uit de Serval ,wat een dagdier is en de Bengaal is voortgekomen uit de Aziatische Luipaardkat ,wat een nachtdier is.

Waarom geen serval als huisdier? ›

Waarom vindt AAP dat de serval niet geschikt is als huisdier? De serval is een wild, niet gedomesticeerd roofdier en niet te vergelijken met een huiskat. Dat maakt het onmogelijk om aan de natuurlijke behoefte van het dier tegemoet te komen. Daardoor wordt het welzijn van een serval onherroepelijk aangetast.

Hoe duur is een Maine Coon kat? ›

Wat kost een Maine Coon? Een Maine Coon kopen met stamboom van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de €600 en €1.000, maar dat zijn alleen de aanschafkosten. Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor voeding, speeltjes en de dierenarts.

Waar kan een kat echt niet tegen? ›

Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.

Waar komt de Savannah vandaan? ›

Is een serval verboden in Nederland? ›

In Nederland is het vanaf 1 juli verboden om een serval als huisdier te houden. Mensen die een serval hebben, mogen het dier wel nog houden tot het sterft.

Welke katten zijn illegaal in Nederland? ›

Déze vijf kattensoorten zijn eigenlijk verboden in Nederland
  1. Scottish Fold. De Scottish Fold is een populaire kat in Nederland. ...
  2. Bambino Sphynx. De Bambino Sphynx heeft grote ogen en geen haar. ...
  3. Munchkin. De Munchkin ziet er in eerste instantie precies zo uit als een gewone huiskat. ...
  4. Lykoi. ...
  5. Dwelf kat.
Dec 17, 2020

Wat is de grootste kat die je in Nederland mag hebben? ›

Wie graag een grote kat als huisdier wil, hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen om er eentje aan te schaffen. De maine coon is de grootste kattensoort die in Nederland te krijgen is. Een volwassen mannetje kan een gewicht bereiken van 11 kilo.

Welke kat wordt verboden? ›

Begin dit jaar kondigde minister Adema (LNV) aan dat er een verbod komt op het houden van huisdieren die lijden onder hun uiterlijk. Voor het kattenras Scottish fold gaat dit verbod versneld in, waarschijnlijk op 1 januari 2025. Goed nieuws!

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5263

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.