Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (2024)

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (1)

Zoek je een actieve en leergierige kat die gezellig tegen je ‘praat’? Dan is een Savannah misschien wat voor jou. Maar let op, dit ras is niet geschikt voor iedereen. Nieuwsgierig geworden? Hier lees je alles over dit bijzondere kattenras.

Hoe is de Savannah kat ontstaan?

Dit kattenras is nu heel erg in trek, maar het bestaat al een jaar of dertig – een fokker uit Amerika kruiste 1986 voor het eerst een Siamese poes met een mannelijke Serval. En daaruit werd de eerste Savannah kat geboren. Een bijzonder mooie kat dat aan het eind van de jaren negentig superpopulair werd onder fokkers. En in 2001 erkende TICA (The International Cat Association) de Savannah voor het eerst als nieuw kattenras.

Waar komt de naam Savannah vandaan?

Een Savannah is een kruising van een gedomesticeerde huiskat met een wilde kat. Een hybride kat noem je dat. In dit geval is die wilde kat een Serval – een prachtige katachtige die in het wild op de Afrikaanse savannen leeft. En omdat een Savannah veel kenmerken van zijn stoere voorvader heeft – hij groot en heeft dezelfde gevlekte vacht – heeft hij de mooie naam Savannah gekregen.

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (2)

Het uiterlijk van een Savannah

Savannahs zijn, doordat ze afstammen van de Serval, groter dan gewone huis-tuin-en-keuken katten. Ze wegen tussen de vier en zeven kilo, zijn slank, gespierd en atletisch gebouwd. Hun nek is lang, net als hun benen. De staart van een Savannah is daarentegen juist niet bijzonder lang, maar wel dik en heeft een mooie afgeronde punt.

Het kopje van een Savannah is ten opzichte van hun imposante lijf eigenlijk best klein. Het heeft de vorm van een driehoek met daarop twee prachtige grote en rechtopstaande oren. En bij sommige Savannahs groeien daar ook superschattige pluimpjes uit.

De vacht van een Savannah

De vacht van een Savannah is stoer. Die is kort, voelt wat grof aan en heeft een volle structuur. Alleen Savannahs met duidelijke spotten (stippen) op hun vacht voldoen aan de rasstandaard. Qua kleuren is wel weer veel mogelijk. Denk aan zwart/bruin spotted tabby, zilver spotted tabby, melanistic en zwart smoke.

Grappig weetje: ondanks dat de vacht wat grof is, voelen de spots juist heel zacht aan. Net als de ondervacht.

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (3)

Het karakter van de Savannah

Om wat over het karakter van een Savannah te weten te komen, is het goed om eerst iets te vertellen over de verschillende generaties waarin deze raskat wordt gefokt. Want dat heeft veel invloed op het uiteindelijke karakter van de kat.

Gefokte kittens worden vaak aangeduid met de letter ‘F’ en daarna een cijfer. Een F1 Savannah kitten stamt direct af van een kruising van een wilde Serval met een huiskat. Een F1 is dus vaak groot en heeft veel van de wilde eigenschappen van een Serval.

Hierna volgens Savannahs van een type F2 tot en met bijvoorbeeld F4. En hoe hoger dat cijfer wordt, hoe verder de Savannah is verwijderd van de Serval. Die zal dus meer het karakter hebben van een huiskat. Iets om goed over na te denken als je overweegt om een Savannah in huis te nemen. Want bij kleine huisdieren of kinderen wil je natuurlijk het liefst een rustige kat met weinig jachtinstinct.

Maar nu weer terug naar het karakter.

Savannahs zijn vriendelijk en sociaal naar mensen, andere katten en honden. En ze zijn heel loyaal aan hun baasjes. Ze zijn graag bij ze in de buurt en volgens ze het liefst overal. Een Savannah heeft veel energie en heeft dus ruimte nodig. Naast een grote krabpaal heb je ook een groot huis met een een royaal buitenverblijf nodig als je een Savannah neemt. Leuk: de meeste Savannahs kunnen getraind worden om aan een leiband te lopen en gaan graag met hun baasjes naar het bos.

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (4)

De verzorging van een Savannah

De vacht van een Savannah is makkelijk te onderhouden. Ze verliezen minder haar dan gewone katten en hoeven dus niet vaak geborsteld te worden – een keer in de maand een borstelbeurt is prima. Vinden ze fijn ook trouwens.

Qua voeding is het ook niet erg ingewikkeld – Savannahs eten bijna hetzelfde als gewone huiskatten. Brokken en natvoer van een goed merk en een lekker snoepje op zijn tijd. Maar dit kattenras heeft wél aanvullend voer nodig om hun spieren en botten sterk te houden. Daarom moet hun dagelijkse maaltje aangevuld worden met vers vlees van goede kwaliteit.

En verder verzorg je een Savannah net als elke andere kat. Liefde en genoeg knuffels en aandacht zijn natuurlijk onmisbaar. Net als voldoende drinkbakjes met vers water, preventief ontvlooien, ontwormen en natuurlijk altijd schone kattenbakken. En hun gebit en algehele gezondheid moet natuurlijk elk jaar gecontroleerd worden door de dierenarts.

Savannahs hebben veel energie en die moeten ze natuurlijk kwijt kunnen. Zoals we net vertelden is een groot buitenverblijf een aanrader, net als regelmatig een lange wandeling aan de leiband. Maar in huis hebben Savannahs ook uitdaging nodig. Zorg voor genoeg speeltjes en maak zelf ook tijd om met je kat te spelen. Aan een kleine eenvoudige krabpaal heeft een Savannah niet genoeg. Kies daarom altijd voor een krabpaal die speciaal voor Savannahs is ontworpen. Hierin kunnen ze elke dag hun ei lekker kwijt.

Ziekte en aandoeningen bij Savannahs

Dit kattenras mag heel sterk en gezond genoemd worden – bij Savannahs komen weinig tot geen erfelijke aandoeningen of ziektes voor. Wel moet je altijd op de gezondheid van je kat blijven letten, zeker als hij ouder wordt. Diabetes, artrose, blaasgruis, kanker en nierstenen komen bij elke kat voor.

Hoe oud wordt een Savannah?

Omdat deze katten zo gezond en sterk zijn, is hun levensverwachting ook hoog. Een Savannah kan wel 20 jaar oud worden. En dat is superfijn natuurlijk, maar wel iets om goed over na te denken als je zo’n schattig kitten in huis neemt. Savannah kittens worden uiteindelijk gewoon ook grote katten die verzorging en aandacht nodig hebben.

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (5)

Voor wie is een Savannah kat geschikt?

Een Savannah van het type F1 stamt direct af van een Serval zoals we hierboven vertelden. Dat zijn hele mooie katten, maar ze zijn wel wilder dan gewone huiskatten. Savannahs van dit type zijn niet geschikt voor

  • Mensen met een klein huis
  • Mensen die geen ruimte hebben voor een buitenverblijf
  • Mensen die vaak lang van huis zijn
  • Mensen die geen tijd hebben voor goede zorg en voldoende aandacht

Kies je voor een Savannah van bijvoorbeeld een type F4? Dan lijkt de kat qua karakter het meest op een gewone huiskat. Dan is het niet erg als je wat kleiner woont, overdag werkt of geen buitenverblijf hebt. Maar je moet natuurlijk altijd tijd vrijmaken voor zorg en heel veel knuffels en aandacht!

Een Savannah kopen

Als je denkt dat een Savannah geschikt is voor je, dan kun je gerust een Savannah kitten kopen. Maar doe dat altijd bij een goede Cattery of bij een erkend fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Want dan weet je zeker dat je een gezonde en blije kat koopt. Katten koop je natuurlijk nooit bij een broodfokker of van Marktplaats!

Evelyne heeft 12 Savannah katten en vertelt alles over ze in KattenPraat!

Disclaimer: Petrebels is geen dierenarts of gedragsdeskundige: alle content, informatie en tips op dit blog zijn bedoeld om je te inspireren en hebben een informatief karakter. Heeft je kat klachten of problemen en twijfel je over de gezondheid van je kat? Ga dan altijd naar de dierenarts of een gedragsdeskundige.

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (6)

Is de Singapura de kleinste kat ter wereld?

Mini katten, ze bestaan! Ontmoet hier de Singapura: het kleinste kattenras ter wereld, maar met een supergrote persoonlijkheid. Deze kat ziet er namelijk heel schattig uit, maar heeft nog veel meer in huis. Wat? Dat lees je hier!

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (7)

Maak kennis met de mooie en lieve Nebelung

Klaar om verliefd te worden? Ontdek hier alles over de Nebelung – misschien wel het mooiste én liefste kattenras ter wereld. Deze katten hebben namelijk een prachtige vacht en een heel mooi karakter. Lees hier alles over verzorging, afkomst en uiterlijk.

Want hier vertellen we je alles over

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (8)

Lief, actief en heel vrolijk: alles over de Somali kat

Zoek je een supermooie en gezellige kat? Dan is de Somali misschien wat voor je. Dit kattenras ziet er namelijk sprookjesachtig mooi uit. En het karakter is ook leuk: de katten zijn vrolijk, gek op hun baasjes én op spelen!

Savannah kat: alles wat je moet weten - Petrebels (2024)

FAQs

Kan een Savannah kat in huis? ›

Savannah katten hebben namelijk een sterk jachtinstinct. Dat maakt ze minder geschikt voor huishoudens met kleine huisdieren, want die zien ze als prooi. Heb je vissen of knaagdiertjes in huis? Denk dan goed na of dit bij elkaar past of tref de juiste voorzorgsmaatregelen.

Hoe oud kan een Savannah kat worden? ›

Een Savannah Kat kan ongeveer 20 jaar oud worden. Dat is vrij oud voor een kat. Het kattenras kent bijna geen erfelijke ziektes. Het is een vrij sterk kattenras en natuurlijk kunnen er wel ouderdomskwaaltjes opspelen naar mate de kat ouder wordt.

Is een Savannah kat verboden? ›

Voor dieren welke voor die datum geboren zijn moet de eigenaar kunnen bewijzen dat deze het dier al had en mag het dan houden tot het doodgaat. Fokken met Savannahs en Servals is verboden.

Wat eet een Savannah kat? ›

Savannahs hebben dezelfde (inactieve) entingen nodig en eten ook hetzelfde. Natuurlijk is kwalitatief hoogwaardige kattenbrokken een vereiste en bijvoeren kunt u doen door middel van kippenvleugels, kippennekken, eendagskuikens of kwartels. Geef uw kat nooit geen varkensvlees.

Waar kan een kat echt niet tegen? ›

Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.

Wat is het verschil tussen een serval en Savannah? ›

Savannah katten hebben een lange en slanke uiterlijk met een geelbruine vacht dat geërfd is van de serval. Savannahs hebben kleine of grote spots of vlekken, servals hebben zwarte strepen en vlekken.

Wat is een Savannah F5? ›

Waar alle generaties Savannah poezen over het algemeen vruchtbaar blijken, daar zijn de katers steriel (onvruchtbaar) tot de vijfde generatie (F5). Alle katers F1 t/m F4 behoren te worden gecastreerd en als huisdier worden verkocht.

Wat is het verschil tussen een Bengaal en Savannah? ›

De ontwikkeling en opbouw van de Savannah vertoont vele overeenkomsten met de Bengaal. Beide rassen zijn hybridenrassen met dit verschil dat de Savannah is voortkomen uit de Serval ,wat een dagdier is en de Bengaal is voortgekomen uit de Aziatische Luipaardkat ,wat een nachtdier is.

Wat is de duurste kat? ›

Met stip op nummer 1 staat de Savannah. Eerlijk is eerlijk, het is een echte beauty! De exotische uitstraling van de Savannah is te danken aan de Serval voorouders.

Welke katten mag je niet houden? ›

Déze vijf kattensoorten zijn eigenlijk verboden in Nederland
  1. Scottish Fold. De Scottish Fold is een populaire kat in Nederland. ...
  2. Bambino Sphynx. De Bambino Sphynx heeft grote ogen en geen haar. ...
  3. Munchkin. De Munchkin ziet er in eerste instantie precies zo uit als een gewone huiskat. ...
  4. Lykoi. ...
  5. Dwelf kat.
Dec 17, 2020

Hoe gevaarlijk is een serval? ›

Want vooral als je tussen de serval en zijn eten in gaat staan, is het mot. Maar Van Gennep stelt ook gerust: "een serval gaat niemand uit zichzelf aanvallen. Het is een vluchtdier en niet levensgevaarlijk, zoals tijgers en leeuwen." In Nederland zijn geen serval-aanvallen op mensen bekend.

Waar komt de Savannah vandaan? ›

Hoe zwaar is een Savannah kat? ›

De Savannah kat is een grote en imposante kat. Het ras staat bekend om zijn lange poten, grote oren en gevlekte vacht. De Savannah kat kan tot wel 60 centimeter hoog worden en een gewicht van meer dan 10 kilogram bereiken.

Wat is de grootste kat ter wereld? ›

Maine Coon

Met een gewicht tot 9 kilo en een grote, donzige vacht, is het een heleboel kat om van te houden. Het Guinness World Record voor langste kat staat op naam van een Maine Coon genaamd Barivel, die van kop tot staartpunt maar liefst 119,5 cm lang was.

Wat voor fruit eet een kat? ›

Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.

Welke kat is geschikt voor binnen? ›

Speelse vriendelijke binnenkat

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een speelse en vriendelijke binnenkat die goed met kinderen kan omgaan, kan een geschikt ras een Maine Coon, Russian Blue of Ragdoll zijn.

Kan een serval in huis? ›

Woont men in kleine woonruimtes zoals flat, studio, appartement of tussen woning zonder tuin, dan is de Serval absoluut niet geschikt. Ze groeien snel en hebben veel ruimte nodig, tevens gaan ze het huis zien als hun speelveld en kattenbak en markeren ze hun territorium (dus ook in huis!) met urine.

Is een Bengaalse kat verboden in Nederland? ›

Wetgeving. Met ingang van de Huis- en hobbydierenlijst op 1 juli 2024 mag de Bengaalse tijgerkat (en dus ook hun F1 - F4 hybride nakomelingen als de bengaal) in Nederland niet meer gehouden worden. Enkel toegelaten zijn dan nog (huis)katten die behoren tot de gedomesticeerde soort Felis sylvestris catus.

Hoe duur is een Savannah kat? ›

Savannah poezen & katers F2 t/m F6:

Savannah F2 € 5.500,00. Savannah F3 € 3.000,00. Savannah F4 € 2.250,00.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5265

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.